WAT IS PILATES?

Pilates is een bewegingsleer ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, ontwikkelde hij oefeningen met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen. Later is de Pilates methode opgepakt door de professionele balletwereld. Het werd het een integraal onderdeel van de dansopleiding en dat is het altijd gebleven. Pilates versoepelt en versterkt het hele lichaam gelijkmatig met oefeningen die starten vanuit de core spieren (de dieperliggende buik- en rugspieren die ruggengraat, bekken en schouders met elkaar verbinden).

  • Concentratie

De bewegingen worden met concentratie uitgevoerd. Met je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. Dit verbetert de kwaliteit van de contractie en nauwkeurigheid van de oefening. Het geeft de “mind” een moment van positieve inzet om met jezelf bezig te zijn in plaats van alle dagelijkse bezigheden. Stressvrij en ontspannen effect.

  • Centrum

De stabiliteit en stevigheid van je lichaam wordt bepaald door je centrum oftewel je core. Het spierkorset van je centrum (spieren van de buik, rug, bekkenbodem en middenrif) creëert de zogenaamde Powerhouse.

  • Nauwkeurigheid

De bewegingen worden nauwkeurig uitgevoerd. Elke beweging heeft een begin- en een eindpunt Als je bijvoorbeeld je been uitstrekt, maak je de strekking helemaal. De nauwkeurigheid van de oefeningen is sterk bepalend voor het effect.

  • Ademhaling

Er wordt goed doorgeademd tijdens de oefeningen. Om de training vol te houden heb je voldoende zuurstof nodig. De meeste mensen hebben de neiging om juist hun adem in te houden tijdens een aanspanning van een oefening. Dit zorgt ervoor dat de oefening op een bepaald moment niet meer uit te voeren is. Daarom is het actief doorademen tijdens de pilatesoefeningen noodzakelijk.

  • Vloeiende Bewegingen

Iedere oefening die je uitvoert doe je zo vloeiend mogelijk. Met Pilates bestaan er geen statische bewegingen en de oefeningen mogen ook niet haastig uitgevoerd worden.

Mogelijkheden: 

- Pilates mat les in studio groepsverband 
- Privé Pilates thuis of in de studio 

- Online lessen

- Vitaliteit op bedrijven 

- Inhuren voor het geven van een Pilates les voor vrijgezellenfeestjes, familiedag, bedrijfsuitje 

Pilates By Nic